Begroting 2021
portal

Algemeen

Voorwoord

Voor u ligt de programmabegroting 2021-2024. Ondanks de gevolgen van de coronacrisis en de financiële uitdagingen waar gemeenten voor staan, presenteren we een sluitende meerjarenbegroting waarin we blijven investeren in inwoners, de stad en een duurzame toekomst.

Begin 2020 heeft de uitbraak van de Covid-19 pandemie de wereld en ons dagelijks leven veranderd. Het virus heeft het leven van inwoners in onze stad diep geraakt en vraagt aanpassingen van iedereen. De impact van het virus is groot op persoonlijke levens, op de samenleving en de economie. De sociale en economische gevolgen van de Coronacrisis zullen in 2021 verder een groot stempel drukken op de samenleving en ons werk voor Maassluis.

Net als in heel Nederland heeft ook onze gemeente te maken met financiële onzekerheden waar het gaat om de jeugdhulp en een forse stijging van de kosten binnen de Wmo. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door ontwikkelingen waarop de gemeente geen invloed heeft, zoals de landelijke wetgeving en volstrekt ontoereikende financiële compensatie voor oplopende kosten van het abonnementstarief in de WMO.

Tegen deze achtergrond van grote onzekerheden hebben we de begroting opgesteld. Een begroting die financieel sluitend is door een pakket ombuigingen van 1,5 miljoen. We gaan de woningbouw verder aanjagen door versnelling van bestaande projecten en het opstarten van nieuwe projecten, om zo de woningnood te bestrijden én onze inkomsten te verhogen. We brengen de openingstijden van het stadhuis terug naar 4 dagen en in het sociale domein hebben we aanvullende maatregelen genomen om de kosten beheersbaar te houden en de ondersteuning voor kwetsbare inwoners zo goed mogelijk in stand te kunnen houden.

Duurzaamheid
Het klimaat verandert: ook dit jaar bleken hitte, droogte en hevige regenval het nieuwe normaal te worden. Wij gaan daarom onverkort door met investeren in een rainproof rioolsysteem, minder verharding en meer groen om de hittestress tegen te gaan. We gaan een integrale duurzaamheidsvisie opstellen en werken aan de energietransitie. Ook sluiten wij aan op bij de zogenaamde Metropolitane Fietsroute van Naaldwijk naar Rotterdam en zorgen ervoor dat de fiets een serieus alternatief is als verkeersmodaliteit.

Sociale cohesie
Om de sociale cohesie verder te bevorderen, hebben wij het programma Wijk op Maat opgezet om de betrokkenheid bij elkaar en de buurt te vergroten. Daarmee willen we de zorgzaamheid, leefbaarheid en het veiligheidsgevoel in Maassluis vergroten. Dit programma gaan we in meerdere wijken neerzetten, samen bewoners en maatschappelijke partners.

Ouderen
We werken aan een stad en sterke samenleving waarin je prettig ouder kunt worden: waar goede hulp dichtbij is, waar we omzien naar elkaar en inzetten op ontmoeting. In 2021 zetten wij in op de aanpak eenzaamheid, het vergroenen van Maassluis, de verdere ontwikkeling van de woonservicezones binnen het bouwprogramma.  

Jeugd en jongeren
We willen dat alle jeugdigen in Maassluis gezond en veilig opgroeien en de kans krijgen om zich te ontwikkelen en zich voor te bereiden op hun toekomst. Dat lukt gelukkig bij veruit de meeste jongeren. Bij die jongeren waar het niet goed gaat, willen we ondersteuning en hulp bieden. Samen met Vlaardingen en Schiedam werken we aan de herijking van de jeugdhulp.

Met de extra inzet op deze thema’s en het overige werk dat we als gemeente iedere dag verzetten geven we invulling aan onze opdracht om Maassluis verder op weg te helpen naar een duurzame en betere toekomst. De gemeente Maassluis geeft daarbij in 2021 meer dan € 90 miljoen uit. We houden vast aan een verantwoord financieel beleid en benutten de smalle marges binnen de begroting om onze doelstellingen te realiseren.

Op 3 november behandelt u in de raad de voorliggende begroting. Wij gaan dan graag met u in gesprek.

Het college van burgemeester en wethouders,

De burgemeester, dr. T.J. Haan
De secretaris, A.L. Duijmaer van Twist

Deze pagina is gebouwd op 04/09/2021 11:12:21 met de export van 04/08/2021 11:47:36