Begroting 2021
portal

Programma 8 Ruimtelijke ordening, bouwen en wonen

Speerpunten

Wat gaan we daarvoor doen?

Woonvisie
De Woonvisie 2019-2024 gaat uit van ‘Maassluis voor iedereen’, ‘Maassluis wil leefbare, gemengde wijken’ en ‘Maassluis investeert in een duurzame toekomst’. Op basis daarvan zijn de zeven opgaven benoemd:
1. Passend huisvesten;
2. Doorstroming en woonruimtebemiddeling;
3. Bouwen, bouwen, bouwen;
4. Maassluis duurzamer maken;
5. Wonen met begeleiding en zorg;
6. Leefbaarheid in wijken en buurten bevorderen;
7. Tijdelijk wonen.

Op basis van onze Maassluise Woonvisie maken we afspraken met ontwikkelaars/bouwers, Maasdelta en de Vereniging Bewoners Belangen Maassluis. Voldoende woningbouw is een regionaal samenhangende opgave. Wij werken in regioverband nauw samen met provincie, regio(gemeenten) en corporaties om die opgave tot stand te brengen. In 2019 is er een Regioakkoord over de (sociale) woningbouw tot 2030 afgesproken dat mede de basis vormt voor een nieuwe Regionale Woonvisie in 2021. In 2021 vindt een herijking plaats van het Regioakkoord woningmarktafspraken.

Bijzondere doelgroepen
Waar mogelijk versnellen we bouwprojecten, onder andere door het opstarten van nieuwe projecten en door te onderzoeken waar mogelijkheden zijn voor ombouw van langdurig leegstaande panden. We gaan zorgen voor meer woningen voor bijzondere doelgroepen als ouderen, starters en voor mensen die hulp, ondersteuning of begeleiding nodig hebben.

Bevorderen doorstroming
We bevorderen doorstroming door het bouwprogramma meer te richten op de vraag van mensen die eengezinswoningen vrij maken en op zoek zijn naar woonvormen voor senioren, zoals bijvoorbeeld appartementen.

Betaalbare woningen
Wij zorgen er voor dat er betaalbare woningen komen en dat deze zo (veel) mogelijk betaalbaar blijven voor alle groepen. Dat doen we door een deel van de nieuwbouw specifiek te richten op de lagere en middeninkomens en daaraan voorwaarden te stellen voor onder meer de instandhouding daarvan. Dit doen wij bij nieuwe plannen voor woningbouw onder andere op basis van de Doelgroepenverordening. We onderzoeken of de betaalbaarheid kan worden bevorderd door het waar mogelijk aanvragen van Rijks- en provinciale subsidies voor woningbouw. Tevens bezien we de mogelijkheden om te komen tot betaalbare koop door middel van erfpacht.

Leefbaarheid en tijdelijk wonen

Het bestemmingsplan Overbewoning wordt dit najaar ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. In 2021 en verder zullen we ervaring gaan opdoen met de uitvoering en handhaving daarvan. In het belang van de krapte op de woningmarkt en de leefbaarheid in de wijken onderzoeken we hoe we het kopen om te verhuren conform de Woonvisie terug kunnen dringen. In dit verband bezien we of de implementatie van het instrument splitsingsvergunning c.a. hier aan kan bijdragen.
Wij zijn in gesprek met initiatiefnemers om te komen tot woningbouw waarbij ook de mogelijkheden voor flexwonen voor arbeidsmigranten wordt onderzocht.

Omgevingswet
In 2019 zijn we gestart met de implementatie van de nieuwe Omgevingswet. Onderdeel daarvan is het Ambitiedocument, dat ter vaststelling is aangeboden in 2020. In het Ambitiedocument worden de maatschappelijke (wonen, werken, voorzieningen) doelen en samenhang op terreinen van fysieke leefomgeving: ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed beschreven. De invoering van de Omgevingswet is een jaar uitgesteld en zal nu op 1 januari 2022 in werking treden. In 2021 zullen we ons daarop gaan voorbereiden en daarbij gaat met name aandacht uit naar vergunningsprocessen, omgevingsvisie en digitaal stelsel Omgevingswet.

Deze pagina is gebouwd op 04/09/2021 11:12:21 met de export van 04/08/2021 11:47:36