Wat gaan we daarvoor doen?
Klimaatadaptatie (hemelwater)
Voor een klimaatrobuuste stad is de inzet van openbaar groen en de inrichting van de buitenruimte cruciaal. Uitwisseling tussen investeringen in groen, wegen en riolering is dan ook niet meer dan logisch. Indien aangetoond wordt dat een investering elders een vergelijkbaar of beter rendement heeft, ligt uitwisseling tussen budgetten voor de hand.
Er is extra geld beschikbaar voor Klimaatadaptatie, de “Klimaatnotitie Hemelwater”, hiermee kunnen we een aantal knelpunten oplossen. Zo leggen we een verdere basis gelegd om in de toekomst beter te kunnen anticiperen op klimaatveranderingen. Hieruit volgen dit jaar een veelvoud aan aansprekende projecten, waaronder:
- Vervanging van de bestaande riolering en Rainproof inrichten van de Constantijn Huygenstraat en een aantal aanliggende straten, in samenwerking met verbetering van het woningareaal van Maasdelta.
- Verdere uitwerking en realisatie van een hemelwaterverbinding tussen de Kwartelsingel en de Haven (Hemelwaterstransportleiding Maassluis West), waarbij aan het tracé diverse maatregel om hemelwater vast te houden, te bergen en vertraagd af te voeren worden uitgewerkt.
- Afkoppelen drainage Van Beethovenpark HWA bergen en vasthouden en koppelen aan de hemelwatertransportleiding Maassluis West en diepte-infiltratie.
Van afval naar grondstoffen
Het uitvoeren van de procesaanpak “Van afval naar grondstoffen” zal in 2021 verder vervolg krijgen. Met de omslag “Van afval naar grondstoffen” en de uitrol van een nieuwe inzamelingsmethodiek investeert Maassluis in een duurzame toekomst.
Daarmee stimuleren we dat er minder afval geproduceerd wordt en meer afval gescheiden. Bij deze nieuwe inzamelingsmethodiek wordt ook geïnvesteerd in nieuwe vuilcontainers. In de nieuwe vuilcontainers kunnen we op basis van metingen, digitaal zien of een bak geleegd moet worden. Door deze digitalisering krijgen we een efficiëntere inzet van medewerkers en vuilniswagens.
Daarnaast willen we ook andere activiteiten opzetten om te komen tot minder afval: kringloopwinkels betrekken bij de afvalscheiding, educatie op scholen en inzetten van afvalcoaches. Er wordt een campagne opgezet om bewustwording van deze transitie naar minder afval te bevorderen.
Verder zullen wij de ontwikkelingen op het gebied andere inzamelingsmethodieken, bijvoorbeeld nascheiding, nauwlettend blijven volgen. Ook zal er onderzoek worden gedaan om de afvalstoffenheffing niet nog verder te laten stijgen en indien mogelijk te laten dalen.
Zwerfafval
Om zwerfafval tegen te gaan, willen we in 2021 meer samen gaan werken met ondernemers en inwoners. In overleg met team Handhaving zal worden opgetreden tegen asociaal gedrag waarbij geen rekening wordt gehouden met andere mensen of omgeving. Daarnaast zullen er meer afvalbakken worden geplaatst. De Schoonaanhanger wordt nog meer gepromoot en ingezet.